Sens kuchni włoskiej- prostota i prawdziwe składniki

Jeżeli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi fabrykanci oraz klienci na świecie jedzą na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną nacją, jaka z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz dziennie.

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie kluczowe, a nie jako podstawowe cukry, jakie akompaniują pokarmom jako danie pomocnicze – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi bądź też rybnymi – jest kolejnym olśniewającym przykładem tuzinkowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odnaleźć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można utworzyć łatwe bądź też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do sztampowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i nieduża ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – najzwyczajniej w świecie należy je wszelkie połączyć, wymieszać i ugnieść do zdobycia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron z reguły gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Toteż, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ulubionych autentycznych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie wtenczas wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub innym, równie apetycznym daniem. Prosto, czysto i wyśmienite -o to chodzi!